593155.jpg

"The Parental Advisory is a notice to consumers that
recordings identified by this logo may contain strong language
or depictions of violence, sex or substance abuse.

Parental discretion is advised."


<paasaus>

Törmäsin eilen tuollaiseen hauskaan varoitustarraan tuossa Linkin Parkin uudessa levyssä. Kaikille muille tuo on varmaan jo ihan tuttu juttu, mutta minulle ei, joten täytyi ottaa asiasta selvää. Kyseessähän on siis vanhemmille suunnattu varoitus, jota RIAA (Recording Industry Association of America) mätkii levyihin, jotka saattavat sisältää lapsille epäsopivaa materiaalia. Näin siis äiti tai isi voi suojella kullannuppuaan ikäviltä rockmusiikin vaikutuksilta. Levyjä on merkattu tuolla tarralla vuodesta 1985, kun amerikkalainen PMRC (The Parents Music Resource Center) sai hepulit ja päätti, että rockmusiikki on syyllinen nuorten raiskauksiin, itsemurhiin ja teiniraskauksiin. Tuo PMRC on siis neljän amerikkalaisen rouvan perustama ryhmä, Al Goren vaimo Tipper etunenässä. Täytyy sanoa (äh, nyt kuulostan ihan Jone Nikulalta, se sanoo aina noin), että noilla rouvilla on ainakin ollut vaikutusvaltaa.

En nyt tiedä sitten rokin vaikutuksista nuorten itsemurhiin ja muihin, mutta paljonkohan tuosta tarrasta on ollut oikeasti apua? Jotkut bändit ovat sitten tehneet siistityn version levystään, ja ovat siis myyneet erikseen kahta eri versiota. Siistityssä versiossa sitten lauletaan, että motherf...n, eikä kukaan arvaa mikä sana se on ollut alunperin ja nuoriso on heti paljon onnellisempaa. Minä ainakin olen kuunnellut teinivuosista asti sensuroimatonta rokkia, enkä ole vielä hankkiutunut raskaaksi enkä tehnyt itsemurhaa. Kuuntelin 14-vuotiaana Alice In Chainsin Dirt-levyä (kasettia), enkä alkanut käyttää huumeita, kun en edes silloin tajunnut, että puolet niistä biiseistä kertoo kaman vedosta. Tosin kielitaidollanikin saattoi olla jotain tekemistä asian kanssa. Erityisesti noita Linkin Parkin lauluja kuunnellessani en kyllä tajua, miksi tuo levy on tuon tarran saanut, mutta rockmusiikki onkin varmaan turmellut minut jo ihan täysin. (Otsikossa esimerkki levyn vaarallisista sanoituksista).

Suomessa ei taida olla vielä käytössä vastaavanlaista merkintää levyissä, joissa on epäilyttävää sisältöä (?). Jos olisi, niin minä ainakin lätkäisisin sellaisen Antti Tuiskuun, koska minusta se on ihan äärimmäisen pelottava sätkiessään ja liikutellessaan huuliaan lavalla. Zen Cafékin saisi sellaisen tarran, koska kehottaa rakastelemaan mua. Nuoriso voi vaikka viillintyä rakastelemaan. Ja niin edespäin. Ihan oikeasti en kyllä jaksa uskoa, että musiikki olisi kaiken pahan alku ja juuri. Jos nuori tekee itsemurhan kuunneltuaan Gloomy Sundayta tai menee ammuskelemaan kouluun kuunneltuaan Marilyn Mansonia, niin ongelman täytyy kyllä olla jossain syvemmällä kuin siinä musiikissa.
Täällä on muuten hauska artikkeli aiheesta, jos jotakuta kiinnostaa. (Miten minusta tuntuu, ettei tämä nyt kiinnosta taas ketään muuta kuin itseäni)... :D

No niin. Kohta kuitenkin on varoitustarrat ainakin levyissä, tupakka-askeissa ja viinipulloissa amerikan tyyliin. (Tai siis en tiedä onko amerikkalaisissa viinipulloissa varoituksia, mutta tajuatte pointin kuitenkin). Huvitan itseäni miettimällä minne kaikkialle muualle voitaisiin laittaa varoitustarroja. Kännyköihin varoitus, että saattaa aiheuttaa aivojen lämpiämistä. Tietokoneisiin varoitus, että saattaa tyhmentää. Kaikista hankalin toteuttaa olisi ehkä varoitustarran liimaaminen aurinkoon, koska sehän se vasta vaarallista onkin.

Saisikohan RIAA:n luvalla merkata oman bloginsa tuolla merkillä, koska minun kielenkäyttöni ja erityisesti juttujeni taso saattaa olla joskus hyvinkin sopimatonta nuorisolle?

</paasaus>